Welkom bij

Klik!

Het kwaad zat verborgen in een simpel lijnenpatroon en openbaarde zich nadat een negenjarig meisje uit Pijnacker de eerste vakjes van haar nieuwe kleurcodeboek had ingekleurd. De bloksnor moest zwart, de mouwband rood, aldus de instructie.

Het was een zondag in april 2017. De vader van het meisje had Kleuren op code: rustgevende kleurprojecten met kleurencode bij Kruidvat gekocht. Het leken hem onschuldige kleurplaten, in een boekje met een voetballend kind voorop. ‘Doe ’ns niet zo raar,’ was dan ook het eerste wat hij zei, toen zijn dochter tijdens het kleuren de zin uitriep die een paar dagen later in het AD zou staan: ‘Mama, papa, ik zie Hitler!’

Maar toen hij zelf ging kijken, leek ook hij de contouren van de Führer van het Derde Rijk te zien. Hij nam de kleurpotloden over en kleurde de rest van de plaat zelf in. De rechterarm bleek hoog de lucht in te steken, met een gestrekte hand. Het uniform was bruin, en op de linkerarm stond een hakenkruis. Hij stond voor een kastje met daarop een wereldbol, om zijn intenties nog maar eens te benadrukken.

‘Leuk die kleurboeken van jullie!’ schreef de vader onder zijn gebruikersnaam ‘Oompie Lay’ die avond op de Facebookpagina van Kruidvat, met daarbij een emoji met uitpuilende ogen en open mond.

‘Hoi Oompie Lay, Ik zoek graag uit hoe dit mogelijk is,’ schreef webcaremedewerker Ben de volgende ochtend onder het bericht, en hij vroeg naar de streepjescode.

Drieënhalf uur later meldde Ben zich weer. ‘De afbeelding in dit kleurboek is ongepast. We hebben er daarom voor gekozen om de kleurboeken per direct uit de verkoop te halen.’

Hoe kan het eigenlijk écht, dat een kleurplaat van Hitler in de schappen van een Nederlandse drogisterij belandt? Voor een 10-delige serie in Vrij Nederland ging ik op onderzoek uit.

Lees (of luister!) de serie bij

(De fantastische kleurplaten bij deze serie zijn gemaakt door Joppe Rovers)


Op de hoogte blijven van nieuwe verhalen en ander nieuws? Schrijf je in voor mijn – onregelmatig verschijnende – nieuwsbrief.


Boeken

“En potverdorie, wat een lekker boek is Ananas. Ik wist niet dat non-fictie over ananas zo’n pageturner kan opleveren.”

(De Volkskrant)

“En potverdorie, wat een lekker boek is Ananas. Ik wist niet dat non-fictie over ananas zo’n pageturner kan opleveren.”

(De Volkskrant)

Contact