Mr. Kaor

By admin on March 13, 2019 — 1 min read

Hoera! Mijn verhaal over Mr. Kaor – de Japanse man die om de paar dagen een brief stuurt naar Hotel Spaander in Volendam – hoort bij de ‘beste verhalende journalistiek van 2018’, aldus de Stichting Verhalende Journalistiek.

Uit het juryrapport:

De beste verhalen wil je doorvertellen. Je hebt iets gelezen en vervolgens hoor je jezelf erover beginnen tegen anderen. ‘Ik lás trouwens iets…’ Zo’n verhaal is dit. Omdat het – karakteristiek voor Lex Boon – zo aanstekelijk geschreven is, omdat het over iets ogenschijnlijk futiels gaat en door de even simpele als intrigerende premisse.


Een Japanse man stuurt al jaren steeds dezelfde handgeschreven brief naar een hotel in Volendam, en niemand weet waarom. Dit is een whodunit, maar dan met één verschil: we zoeken geen moordenaar maar de persoon achter een vrolijkmakende curiositeit.

Stapje bij beetje komt Boon dichterbij. Eerst dat handschrift maar eens onderzoeken. Dan andere verklaringen uitsluiten. Dan bellen met Japan. Bij elke stap haken anderen aan bij de zoektocht. En dan waar je als lezer al op hoopte: het hele gezelschap gaat met het vliegtuig naar Japan om de mysterieuze afzender te vinden.


De Meesterverteller onderscheidt zich hier op meerdere manieren, en niet in het minst in de ontknoping. Die kun je om oppervlakkige redenen anticlimactisch noemen, maar je kunt ook zeggen: wat geeft hij er nog een prachtige draai aan. ‘Mr Kaor’ is, zoals hij zelf schrijft, een ode aan het nutteloze.”

Lees alle geselecteerde verhalen op de site van Meestervertellers.